نهج‌البلاغه به 40 زبان زنده دنیا ترجمه می‌شود

تاریخ خبر:
1391/04/31 09:12
اخبار اعضای پایگاه http://www.ibna.ir
حجت‌الاسلام والمسلمین حمید محمدی، در نخستین همایش قرآن و نهج‌البلاغه که در بیستمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم برگزار شد، از تصمیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ترجمه نهج‌البلاغه به 40 زبان دنیا خبر داد._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، رییس بیستمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در این آیین با بیان این‌که توجه به نهج‌البلاغه می‌تواند منشا تحولات بنیادین باشد گفت: متاسفانه نسبت به نهج‌البلاغه اندکی غفلت صورت گرفته و سبب مهجوریت مفاهیم ناب نهج‌البلاعه شده است. این کتاب به یقین برادر قرآن است؛ زیرا تفسیر حقیقی از مفاهیم قرآن کریم است. نهج‌البلاغه، مربی است؛ به این مفهوم که به مالک اشتر زمامداری می‌آموزد و به کمیل مفاهیم بلند اخلاقی و به عقیل عدالت را؛ بنابراین نهج‌البلاغه را باید یک دانشگاه بزرگ انسانی دانست.

حجت‌الاسلام والمسلمین حمید محمدی افزود: این کتاب با دربرگیری 241 خطبه، 79 نامه و 480حکمت به عمیق‌ترین معارف قرآنی نظر دارد و بیهوده نیست که آن را برادر قرآن نام نهاده‌‌اند. باید توجه داشت که قرآن کریم صوت خدا و کلام الهی است که نمی‌توان به سادگی کلام بشری را در کنار کلام الهی جای داد. تنها کلام امیر‌المومنین علی(ع) است که می‌تواند چنین ویژگی‌ای داشته باشد.

وی در ادامه با بیان این‌که آشنایی بسیاری از مسوولان ما با نهج‌البلاغه باید مثل آشنایی شهید مطهری با نهج‌البلاغه باشد، گفت: این کتاب می‌تواند جذابیت بسیاری برای جوانان و نوجوانان ما داشته باشد اما متأسفانه در ارائه مفاهیم بلند نهج‌البلاغه به آنان کوتاهی کرده‌ایم.

معاون قرآنی وزیر ارشاد با اشاره به انتشار کتاب مقدس انجیل به بیش از 2500 زبان دنیا گفت: کتاب نهج‌البلاغه که پر از مسایل ناب و عمیق است و یک خطبه‌اش به تمام انجیل می‌ارزد، فقط به 20 زبان ترجمه شده است. البته قرآن کریم نیز فقط به 150 زبان ترجمه شده است. در طرح تازه‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامه‌های گسترده‌ای برای قرآن کریم و نهج‌البلاغه داریم و قرار است نهج‌البلاغه را به 40 زباد زنده دنیا ترجمه کنیم. همچنین معتقدم که جای 140 رشته علمی و تخصصی در نهج‌البلاغه خالی است.

محمدی با ضروری دانستن نهضت آشنایی طیف‌های عمومی با نهج‌البلاغه گفت: این کار جرقه‌ای است که نهج‌البلاغه را به لایه‌های مردم وارد می‌کند زیرا این کتاب با معارف تخصصی و فوق تخصصی خود می‌تواند به کار زندگی روزمره مردم نیز بیاید. همان‌طور که خواندن قرآن به صورت فرهنگ در جامعه درآمده است باید خواندن نهج‌البلاغه نیز همین‌طور باشد. بزرگانی مانند آیت‌الله جوادی آملی مطالعه این کتاب را همانند قرائت قرآن در برنامه روزمره خود قرار داده‌اند.

 دبیر نخستین همایش نهج‌البلاغه نیز در سخنانی، آشنایی با معارف نهج‌البلاغه را توفیق الهی دانست و گفت: تاکنون در کشورمان در زمینه معارف قرآنی در بخش‌های مختلف حفظ، قرائت و تفسیر گام‌های بلندی برداشته شده است و مسوولان نظام جمهوری اسلامی ایران تاکنون اهتمام خوبی به این موضوع داشته‌اند.

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین رضا‌زاده جویباری، اقدامات مراکز مختلف در زمینه نشر مکتوبات درباره نهج‌البلاغه را ستودنی دانست و گفت: لازم است در زمینه نشر معارف و فرهنگسازی درباره معارف آن نیز در میان جوانان و نوجوانان اهتمام ویژه‌ای صورت گیرد زیرا ما کشوری پیرو امام علی (ع) هستیم و با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری در سال 1379 که دو غدیر را در آن سال داشتیم، این معارف را گسترش دهیم.

رضازاده جویباری با اشاره به دوسال پیاپی که به نام امام علی(ع) مزین بود گفت: هنوز هم در زمینه مکتوبات حوزه نهج‌البلاغه با کمبود مکتوبات مواجه‌ایم و گاهی در برخی از استان‌ها حتی در هنگام برپایی مسابقات کتابخوانی نهج‌‌البلاغه کتاب مناسبی یافت نمی‌شود و هنوز هم این کتاب ارزشمند به بسیاری از خانه‌های ایرانیان راه نیافته است.

وی افزود: موسسه نهج‌البلاغه تاکنون گام‌هایی را برای ترویج مفاهیم نهج‌البلاغه برداشته است که برگزاری مسابقات نهج‌البلاغه از جمله این اقدامات است. این مسابقه مورد استقبال بسیاری از مردم قرار گرفته است. این استقبال در نتیجه همکاری بیش از 200 مرکز قرآنی، سازمان‌ها و نهاد‌هاست که جای سپاس و قدردانی دارد.

دبیر همایش قرآن و نهج‌البلاغه با بیان این ‌که مسابقات نهج‌البلاغه در 460 حوزه و 300 استان در سه نوبت از دی‌ماه 1390 تا اردیبهشت‌ماه 1391 برگزار شد، گفت: 5600 نفر از این میان توانستند نمره 80 را در پاسخگویی به پرسش‌های دشوار این آزمون کسب کنند که اکنون از 31 استان در این همایش حضور دارند.

وی با ابراز امیدواری از رشد مفاهیم نهج‌البلاغه در کنار مفاهیم قرآنی با برگزاری این مسابقات از مسوولان درخواست کرد توجه بیشتری به موسسه‌هایی که به‌صورت گسترده در حوزه نهج‌البلاغه کار می‌کنند داشته باشند.

در این مراسم همچنین پیام آیت‌الله جوادی آملی برای نخستین همایش ملی قرآن و نهج‌البلاغه قرائت شد. وی در این پیام از حافظان نهج‌البلاغه خواست که با گام زدن در این صراط مستقیم، پس از باور و ادراک این راه در آن متخلق شوند و به دستورات آن عمل کنند و در نهایت نتایج آن را به جامعه منتقل و افراد جامع را در این مسیر با خود همراه کنند.

نخستین همایش قرآن و نهج‌البلاغه عصر روز گذشته 29 تیر‌ماه در شبستان مصلای امام‌خمینی(ره) محل برگزاری بیستمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم برگزار شد. این نمایشگاه معنوی تا 25 مرداد ادامه دارد.