فهرست 14 جلدی مخطوطات عربی در ایران

تاریخ خبر:
1391/03/20 11:41
اخبار اعضای پایگاه http://ketabehowzeh.ir
به گزارش دبیرخانه همایش کتاب سال حوزه به نقل از حوزه نیوز این کتاب چهارده جلدی به منظور ارائه‌ی فهرستی از کتاب‌های خطّی عربی موجود در کتابخانه‌های ایران و معرفی آنها تنظیم شده است. محقق اثر در این معرفی، تنها به ذکر نام کتب و مؤلفین آن اکتفا نکرده بلکه تعریف مختصر و کاملی از هر کتاب ارائه می‌کند.

برخی از ویژگی‌های این اثر از قرار زیر است: اولا کتاب‌ها بر اساس اولین حرف‌شان، فهرست شده‌اند. ثانیاً هر کتاب در معرفی از دو بخش بهره می‌برد. قسم اول مشتمل بر اسم کتاب، موضوع آن، اسم مؤلف اثر، توصیف آن (به ذکر برخی عناصر همچون هدف مؤلف از تألیف کتاب، ابواب، فصول و سائر تقسیمات، تاریخ تألیف و رأی مؤلف در آن)، عدم ارزش‌گذاری علمی در خصوص آنچه مؤلف انجام داده است مگر در موارد اندک، ذکر اول و آخر هر کتاب و رساله که آن اثر را از غیر آن تمییز دهد، می‌باشد. اما قسم دوم این معرفی به اسم کتابخانه، شماره‌ی کتاب در آن، نام استنساخ‌کننده و تاریخ آن، نام کسی که کتاب برای وی استنساخ شده است، مقدار کتاب اگر از یک جلد بیشتر بوده باشد و اشاره به فهرست کتاب مورد نظر اختصاص دارد.

 محقق اثر در ابتدای جلد اول به معرفی اجمالی کتابخانه‌هایی که کتب عربی آنها در این کتاب معرفی شده‌اند می‌پردازد. کتابخانه‌ی ابراهیمی کرمان، مرکز احیاء التراث اسلامی قم، حوزه‌ی علمیه‌ی امام صادق(ع) اردکان، امام صادق(ع) قزوین، امام‌هادی(ع) مشهد، آستانه‌ی حضرت عبدالعظیم(ع) ری، آیت‌الله فاضل خوانساری خوانسار، مدرسه‌ی فیضیه‌ی قم، دانشکده‌ی الهیات و معارف اسلامی مشهد، جامع گوهرشاد مشهد، مدرسه‌ی آیت‌الله بروجردی کرمانشاه، حوزه‌ی آستانه‌ی حضرت عبدالعظیم(ع) ری، مدرسه‌ی مروی تهران، آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی قم، عمومی غرب (مدرسه‌ی آخوند) همدان، ملی ملک (تهران) از این جمله‌اند. آخرین جلد این اثر نیز به فهارس کتاب اختصاص دارد.