حقوق بشر را بشرآفرین باید تنظیم کند

تاریخ خبر:
1398/05/01 01:01
مطالب آزاد خبرگزاری فارس
یکی از مراجع تقلید با بیان اینکه حقوق بشر را بشر آفرین باید تنظیم کند گفت: قرآن می فرماید ما برای همه بشر حقوق آوردیم، سخن از همه جهان است، بنابر این ما وظیفه داریم که حرف جهانی بزنیم و وسیله آن را نیز در اختیار داریم.

 آیت الله عبدالله جوادی آملی در دیدار حجت الاسلام والمسلمین سید مصباح عاملی رئیس حوزه علمیه استان خراسان اظهار کرد: طبق فرمایش قرآن کریم ما وظیفه داریم حرف اول را در میان مکاتب مختلف بزنیم.

وی با بیان اینکه قرآن کریم در سه حوزه سخن می گوید اظهار کرد: حوزه محلی که می فرماید «یا ایها الذین آمنو» و مخاطب آن مسلمانان هستند، حوزه منطقه ای که می فرماید «یا اهل الکتاب» که منظور آن موحدان عالم است و حوزه بین المللی که می فرماید «یا ایها الناس» که مخاطب آن عموم انسانها در سراسر جهان هستند چه موحد و چه غیر موحد! ما برای هر سه قسمت در قرآن برنامه داریم.

این مرجع تقلید ادامه داد: قرآن کریم می فرماید هدف آن است که دین الهی به دست انسان بالا برود و فراگیر و جهانی شود، حقوق بشر را بشر آفرین باید تنظیم کند. قرآن می فرماید ما برای همه بشر حقوق آوردیم، سخن از همه جهان است، بنابر این ما وظیفه داریم که حرف جهانی بزنیم و وسیله آن را نیز در اختیار داریم و این امر شدنی است چرا که اگر نشدنی بود از ما نمی خواستند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به نسبت عقل و دین اشاره کرد و ادامه داد: وقتی به قرآن کریم رجوع می کنیم سه اصل را به ما تفهیم می کند؛ هدف چیست؟ صراط چیست؟ و سراج چیست؟؛ ما تا فرق «صراط» و «سراج» را نفهمیم کاری از پیش نمی بریم، تا تشخیص ندهیم که عقل سراج است و تنها باید بفهمد که صاحب و مهندس این صراط چه می گوید! در ابتدای راه هستیم.

آیت الله جوادی آملی خاطرنشان کرد: عقل مهندس نیست، عقل چراغ است و تنها راه را تشخیص می دهد، ما باید بین صراط و سراج فرق بگذاریم، عقل اساسا منبع دین نیست. آنها که با فلسفه مخالف هستند فکر می کنند که فلسفه در صراط راه دارد، حال آنکه فلسفه می فهماند که عقل نمی فهمد و تنها یک چراغ خوبی است که راه را برای انسان روشن می کند.

وی ادامه داد: اما همین عقل را قرآن مقام والا می دهد، در سوره مبارکه نساء می فرماید من اگر پیامبران را نمی فرستادم همین عقل با من خدا احتجاج می کرد و علیه من حجت اقامه می کرد که چرا برای من راهنما نفرستادی؟! تو که می دانستی من چیزی نمی دانم!، مقام عقل اینچنین است، این عقل نباید در حوزه ها مغفول بماند، این سراج باید در حوزه ها تقویت شود.

آیت الله العظمی جوادی آملی در پایان در توصیه ای به طلاب خراسانی تصریح کرد: بر همه طلاب خراسانی لازم است سیر تاریخی علمای خراسان را مورد مطالعه قرار دهند و آنها را بشناسند، در واقع ریشه های علمی خود مانند شیخ طوسی ها را بشناسند و بدانند که علم نیز وقف شخص خاصی نشده است بنابر این تا عمر داریم باید به دنبال علم و عالم شدن باشیم. از سوی دیگر مسؤولان حوزه نیز وظیفه دارند نگذارند طلاب مستعد از حوزه ها خارج شوند و از نهال فروشی پرهیز کنند.

در ابتدای این دیدار حجت الاسلام و المسلمین عاملی گزارشی از سیر تحولات صورت گرفته در حوزه علمیه خراسان بر مبنای راهبردها و مطالبات رهبر معظم انقلاب، خدمت این مرجع تقلید ارائه کرد.