تولید ۲۹۲ مدرک علمی در دنیا در حوزه قرآن کریم

تاریخ خبر:
1398/09/23 10:46
تازه های علمی ، پژوهشی ، نشر خبرگزاری صدا و سیما
از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ درحوزه قرآن ۲۹۲ مدرک علمی در دنیا تولید شده که از این تعداد تنها ۱۵ مدرک مربوط به ایران است.

آقای سیدمحمدجواد شوشتری در برنامه شبکه سیمای قرآن به مناسبت هفته پژوهش افزود: ما دو نوع پژوهش داریم بنیادین و کاربردی، از نظر جهاد دانشگاهی پژوهشی موفق و مؤثر است که بتواند مسأله ای را در جامعه حل کند.

وی گفت: پژوهش های بسیاری داریم که برای آن ها هزینه شده است، اما در کتابخانه ها و گنجه ها می مانند.

رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور افزود: طبق آخرین اطلاعاتی که داریم حدود ۳۰ هزار پایان نامه قرآنی داریم که در مرحله فوق لیسانس و دکتری در دانشگاه های کشور کار شده است که عمدتاً نگاه ما به دکتری است.

آقای شوشتری گفت: وقتی این تعداد پژوهش در کشور داریم چرا جامعه ما جامعه ای دینی نیست که البته این نگاه نسبت به پژوهش های کلی خیلی پایین است ضمن این که این مقدار پژوهش جدای از کار هایی است که در حوزه ها انجام می شود در ایران بخشی از پژوهش ها در حوزه انجام می شود که جدای از آمار آی اس آی است.

وی افزود: از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ در حوزه قرآن ۲۹۹ مدرک علمی در دنیا تولید شده که از این تعداد تنها ۱۵ مدرک مربوط به ایران است، ۶۱ مدرک مربوط به امریکا و ۲۴ مدرک نیز مربوط به انگلستان است. وقتی نگاه کنید می بینید امریکا در تولید پژوهش های قرآنی اکنون مقام اول را دارد و ایران رتبه سوم را کسب کرده، اما اختلاف رتبه اول و سوم بسیار است (آمار سال ۲۰۱۸ را نداریم).

رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور گفت: در کشور های اسلامی عربستان جایگاه اول، ایران دوم و مصر نیز جایگاه سوم را دارد.

آقای شوشتری افزود: از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۱ چیزی حدود ۱۱۶ هزار و ۱۸۹ مدرک علمی در ایران تولید کردیم که از این میان به طور کلی ۱۳ صدم درصد مربوط به قرآن و بحث های قرآنی است باید دید از همین مقدار تولید مدرک علمی خروجی اش برای جامعه چقدر است و چقدر در سبک زندگی اسلامی نقش داشته است.

وی ادامه داد: اگر به قرآن نگاه کنیم چیزی نمانده که درباره آن نظر نداده باشد و از نظر علمی مفتاح العلوم قرآن کریم است.

رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور گفت: بنابر این ما باید براساس نیاز کنونی جامعه پژوهش های قرآنی انجام دهیم و پاسخ نیاز های خود را از دل قرآن استنباط کنیم و یا راه حل مشکلاتی که در موضوع اقتصادی - اجتماعی از دل این پژوهش ها بدست بیاوریم و چند تا مشکل جامعه را حل کنیم.

آقای شوشتری افزود: اکنون وضعیت فقرا را در جامعه ببینید آیا ما با استفاده از زکات، خمس و صدقه چگونه توانستیم وضعیت جامعه را حل کنیم.

وی درباره این که چگونه این پژوهش ها می تواند عملی شود، گفت: ما در جهاد دانشگاهی توانسته ایم بنای یک پژوهش قرآنی را بگذاریم و در این خصوص کار های متنوعی انجام شده است، از جمله قرآن و علوم اجتماعی، قرآن و علوم تربیتی و قرآن و رسانه که البته در دو موضوع اول کار انجام می شود، اما موضوع سوم یعنی قرآن و رسانه بزودی راه می افتد.

رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور ادامه داد: جهاد دانشگاهی از اعتبار خوبی برخوردار است و عموم دانشجویان به ما مراجعه می کنند و مسائل دینی دانشجویان را اکنون می دانیم که چیست و برای آن دنبال راه حل هستیم و در این خصوص از این پژوهش ها استفاده می کنیم.

آقای شوشتری با بیان این که باید تلاش ما این باشد که محصولات پژوهش های ما براساس نیاز جامعه باشد، گفت: در جامعه مدیران و پژوهشگران ما عاقلند هر چند که ممکن است پژوهشی صورت گرفته باشد، اما کاربردی نیست.

وی درباره تولید محتوای دینی و قرآنی در فضای مجازی نیز افزود: ما متأسفانه در این خصوص به شکل منفعلانه عمل می کنیم، ما اکنون تولید محتوایی به نام جشنواره ۱۱۴ ثانیه ای مبین داریم که ۱۰ تا ۱۲ موضوع را شامل می شود و تاکنون نیز ۲۰۰ اثر به دبیرخانه آن ارسال شده است.

رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور گفت: یکی دیگر از کار هایی که در جهاد دانشگاهی کردیم فعالیت میان رشته ای است، در مسئله پژوهش است میان رشته ای از مسائل اصلی و اساسی است از جمله موضوع هنر و قرآن و یا ادبیات قرآن از کار های میان رشته ای است ضمن این که کانون های تخصصی قرآن را نیز راه انداخته ایم.

آقای شوشتری درباره این که شما ضعف را در چه می بینید که این پژوهش ها کاربردی نمی شود؟ افزود: ضعف ما در تقسیم کار است، ما بعد از انقلاب اسلامی به جای این که در بحث فرهنگ کار انجام دهیم و مسئله فرهنگ را نهادینه کنیم، نهاد سازی کردیم و این نهاد ها موازی هم هستند و کار می کنند که خیلی ها قابل حذف اند.

وی گفت: شورای انقلاب فرهنگی باید فکری برای این ها کند و این وظیفه شوراست که از بالا موضوع را فرماندهی کند و این تقسیم کار اکنون در مسائل دینی وجود ندارد.

رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور افزود: اکنون یک پسر یا دختر ۴ یا ۵ ساله به راحتی می تواند از موبایل استفاده کند و این برای ما فاجعه است و ما در این خصوص چه کاری کرده ایم.

آقای شوشتری گفت: فیلم های سینمایی جشنواره را ببینید، فیلم یک کار مطالعاتی پژوهش شده است، کدام یک از این فیلم ها کار قرآنی در خود دارد، عمده فیلم های سینمایی درباره خیانت است و یا در جامعه چقدر تئاتر و موسیقی قرآنی داریم.