تعریف حریم خصوصی در درس خارج فقه فناوری اطلاعات و ارتباطات

تاریخ خبر:
1392/08/28 11:06
اخبار اعضای پایگاه http://rasanews.ir
استاد حوزه علمیه گفت: ویژگی‌های نفسانی هر فردی همچون اوصاف نفسانی، امیال، آرزوها، عواطف و احساسات داخل در حریم خصوصی است و هر نوع تصرفی در آنها سلب این حریم است.

ه گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام حمید شهریاری استاد حوزه علمیه امروز در درس خارج فقه فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات که در مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور برگزار شد، به تعریف حریم خصوصی پرداخت و گفت: تعریف حریم خصوصی پیچیده و پر اختلاف است و برخی آنرا به این معنا دانسته‌اند که حریم خصوصی کامل در عدم دسترسی جسمانی به فرد است.

وی تنهایی، رازداری و ناشناختگی را بخش‌های تشکیل دهنده حریم خصوصی دانست و ابراز کرد: این سه عنصر، عناصری مستقل و متمایز اما با یکدیگر در ارتباط هستند.
استاد حوزه علمیه ادامه داد: در این نظر مفهوم مرکب حریم خصوصی غنی‌تر از هر تعریفی است که فقط بر یکی از این عناصر سه گانه تأکید کند.
حجت‌الاسلام شهریاری به اشکالات تعریف ذکر شده درباره حریم خصوصی پرداخت و اظهار کرد: در این تعریف اشاره‌ای به روابط اجتماعی افراد و عدم مداخله در کار دیگران نشده است.
وی با بیان این‌که مطابق اصول فقه بهترین راه برای توصیف یک واژه معانی است که هنگام ادای لفظ به ذهن تبادر می‌کند، افزود: گاهی به صرف دانستن معنای لغوی یک واژه می‌توان به ویژگی‌ها و ماهیت یک چیز پی برد.
استاد حوزه علمیه ادامه داد: گاهی خصوصیات ذکر شده برای تعیین ویژگی‌های کلیدی یک مفهوم بین تمامی مصادیق آن مشترک نیست بلکه دسته‌ای از مصادیق عمده دارای این ویژگی کلیدی است.
حجت‌الاسلام شهریاری با بیان این‌که حریم خصوصی به هویتی، مکانی، ارتباطی و افعالی تقسیم می‌شود، گفت: حریم خصوصی هویتی یعنی هویت هر فردی ترکیبی از نفس و بدن است و به تناسب این دو هویت هر فردی شامل اوصاف جسمانی و نفسانی می‌شود.
وی ادامه داد: در حریم خصوصی هویتی، کل یا بخشی از این هویت شامل بدن و نفس و ویژگی‌های مربوط به آن می‌شود که نوع افراد یک جامعه تمایل ندارند دیگران بدون اجازه‌ آنها تصرف در آنها داشته باشند.
استاد حوزه علمیه افزود: طبق این تعریف بدن و اجزاء آن بخشی از حریم خصوصی هر فرد است و این که یک فرد دارای چه ویژگی‌های جسمانی خاصی است در حوزه حریم خصوصی او قرار می‌گیرد.
حجت‌الاسلام شهریاری بیان کرد: ویژگی‌های نفسانی هر فردی همچون اوصاف نفسانی، امیال، آرزوها، عواطف و احساسات داخل در حریم خصوصی است و هر نوع تصرفی در آنها سلب این حریم است.
وی در ادامه به تعریف حریم خصوصی مکانی پرداخت و ابراز کرد: محدوده‌ای از حیات یک انسان حاصل از نسبتی که او با مکان مربوط به خودش دارد و افراد جامعه تمایل ندارند که دیگران بدون اجازه آنها تصرفی از قبیل حضور، ورود و یا دسترسی به آنها داشته باشند.
استاد حوزه علمیه با اشاره به تعریف حریم خصوصی ارتباطی، گفت: محدوده‌ای از حیات یک انسان نسبت به ارتباطی که با افراد پیرامون خود دارد و افراد جامعه تمایل ندارند که دیگران بدون اجازه، تصرفی در این امور از قبیل حضور، تماس، آگاهی، نشر و مداخله داشته باشند.
حجت‌الاسلام شهریاری ادامه داد: حریم خصوصی افعالی عبارت است از محدوده‌ای از حیات یک انسان حاصل از نسبتی که او با کارهایی که در زندگی خود انجام می‌دهد و نوع افراد تمایل ندارند که دیگران بدون اجازه آنها تصرفی از قبیل دخالت، آگاهی و نشر در آنها داشته باشند.
وی با بیان این‌که فرقی نمی‌کند صاحب حریم خصوصی کار خیر باشد یا شر، اظهار کرد: اگر شخص مایل نباشد که دیگران در آن دخالت کنند یا از آن آگاه شوند هر دو صورت خیر و شر داخل در حریم خصوصی می‌شود