دومین کنفرانس بین المللی اخلاق و قانون برگزار می شود

تاریخ خبر:
1393/11/13 11:11
اخبار اعضای پایگاه http://www.rasanews.ir/NSite/FullStory/News/?Id=244230
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی از برگزاری دومین کنفرانس بین المللی اخلاق و قانون با حضور پژوهشگران داخلی و خارجی خبر داد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی، رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، عصر امروز در نشست خبری که باحضور خبرنگاران و اصحاب رسانه برگزار شد، با تبریک سی و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، به تبیین ابعاد مختلف کنفرانس بین المللی اخلاق، فقه و قانون پرداخت و گفت: این کنفرانس هفتم و هشتم خرداد همزمان با نهم و دهم شعبان المعظم با حضور برخی حقوقدان های داخلی و خارجی و صاحبان مقاله در این زمینه در قم برگزار خواهد شد.

 

وی با اشاره به این که حدود 15 حقوقدان خارجی از کشورهای مصر، اردن، عراق، تونس و لبنان و 25 حقوقدان داخلی در این کنفراس شرکت می کنند، ابراز داشت: با توجه به این که موضوع یادشده بسیار جدید است و تأملات جدیدی را از منظر فقهی و حقوقی مطرح می کند، براساس دو فرضیه در مرکز تحقیقات مجلس پی گیری می شود.

 

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: هرچه جوامع بشری پیچیده تر بشود نیاز به دین افزون و بیشتر خواهد شد و  هر چه حضور دین برای حضور در فضاهای اجتماعی ضروری تر شود نیاز دین به اخلاق و استفاده از اخلاق بیشتر احساس می شود.

 

وی حضور و نقش آفرینی دین در جوامع پیچیده بشری را نیازمند عبور از مسیر اخلاق دانست و تصریح کرد: دین اصولا مکمل اخلاق است نه موسس اخلاق؛ اخلاق در کانونی ترین نقطه دین جای گرفته است، در روایات هم وجود دارد که بهترین شما از نظر ایمانی، بهترین شما از نظر اخلاقی است؛ بنابر این رابطه تنگاتنگی بین اخلاق بهتر و دین بهتر وجود دارد.

 

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی خاطرنشان کرد: هر چه جوامع بیشتر پیچیده تر می شود و پدیده های اجتماعی، سیاسی، و فرهنگی در چرخه تعاملی بیشتر قرار می گیرد، جامعه ضرورت استقرار اخلاق را بیشتر حس خواهد کرد.

 

وی همچنین به تفاوت اخلاق دینی و اخلاق بشری اشاره کرد و گفت: اخلاق دینی کامل تر از اخلاق بشری است؛ از این رو اخلاق دینی می تواند آموزه های خود را بر اخلاق بشری بیافزاید.

 

وی با بیان این که بخشی از اخلاق برای استقرار در جامعه لازم است لباس حقوق بر تن کند، گفت: تا بخش‌هایی از اخلاق به ویژه اخلاق اجتماعی جنبه اجتماعی پیدا نکند، ثبات پیدا نمی کند. اخلاق حقوقی شده ضمانت اجرا پیدا می کند.

 

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که در فضاهای حاکم بر جامعه کنونی اگر دین بخوات در ساحت های قانون ظهور پیدا کند، باید به چگونگی حقوقی کردن و قانونی کردن اخلاق بپردازیم، که کنفران اخلاق و قانون به دنبال آن است.

 

وی اهمال در عرصه قانونمند کردن اخلاق و بی تفاوتی در این عرصه را دارای آسیب ها و خسارت های بزرگی بیان کرد و ابراز داشت:  ما بدون دین نمی توانیم در جامعه حضور پیدا کنیم، و دین هم بدون در نظر داشت اخلاق نمی تواند در جامعه حضور پیدا کند؛ بنابر این اگر دین با اخلاق وارد جامعه شود، جامعه را از منظر سیاست، اقتصاد و فرهنگ می سازد.

 

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی تصریح کرد: البته در این مسیر نیازمند تبیین ابعاد گوناگون مسأله هستیم، مشخصه اخلاق، غیر الزامی بودن آن است اما قانون، الزامی بودن آن. که در اینجا باید فقها ورود پیدا کنند و کسانی که بر مبانی فقهی و حقوقی آشنایی دارند می دانند راه کارهایی برای قانونی شدن بخشی از اخلاق وجود دارد.

 

وی همچنین در ادامه به محورهای کنفرانس بین المللی اخلاق و قانون اشاره کرد و گفت:  نسبت سنجی فقه، اخلاق و قانون؛ تقنین اخلاق؛ و اخلاق قانون از مهمترین محورهای این کنفرانس است.

 

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با اعلام این که برای این کنفرانس هیچ گونه فراخوانی صادر نشده است، ادامه داد: به دلیل دشواری این موضوع و این که فراخوان شاید کنفرانس را به نتیجه مطلوب نرساند، تصمیم گرفته ایم مقالات به صورت سفارشی تدوین و تهیه شود.