فاصله زیادی با سبک زندگی اسلامی داریم

تاریخ خبر:
1391/08/20 10:59
اخبار اعضای پایگاه http://www.mehrnews.com
سبک‌های زندگی مجموعه‌ای از طرز تلقی‌ها، ارزش‌ها، شیوه‌های رفتار، حالت‌ها و سلیقه‌ها در هر چیزی را در بر می‌گیرد و زمانی که سبک‌های زندگی از منظر و نگاه اسلامی را مورد توجه قرار می‌دهیم پی به چیستی واقعی و حقیقی آن خواهیم برد.

قم - خبرگزاری مهر: سبک‌های زندگی مجموعه‌ای از طرز تلقی‌ها، ارزش‌ها، شیوه‌های رفتار، حالت‌ها و سلیقه‌ها در هر چیزی را در بر می‌گیرد و زمانی که سبک‌های زندگی از منظر و نگاه اسلامی را مورد توجه قرار می‌دهیم پی به چیستی واقعی و حقیقی آن خواهیم برد.

به گزارش خبرنگار مهر، این مسئله همچنین در سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی در سفر اخیر خود در جمع هزاران نفر از دانشجویان، دانش آموزان و دیگر جوانان خراسان شمالی مطرح شد و ایشان با بیان مصادیقی به این مهم اشاره داشتند.

ایشان همچنین با دعوت از نخبگان، حوزویان و دانشگاهیان به منظور تلاش جدی برای آسیب شناسی سبک و شیوه فعلی، خواستار ارائه چاره و جستجوی راه‌های علاج شدند.

آیت‌الله سید محمد غروی، استاد حوزه علمیه و عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه کشور، در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مفهوم سبک و شیوه زندگی اظهار کرد: سبک زندگی مفهومی است که در گذشته به این صورت مطرح نبوده است و نخستین فردی که آن را مطرح کرد شخصی به نام، آدلر روانشناس اتریشی بود و دیگران به تفسیر آن پرداختند.

به گفته وی سبک و شیوه زندگی راه‌هایی است که انسان برای رسیدن به اهداف خود به کار می‌بندد.

عضو هیئت امنای بنیاد نخبگان کشور اظهار کرد: این شیوه‌ها و راه‌ها حاصل زندگی و تربیت در دوران کودکی انسان است و به بعد عینی و کمیت پذیر شخصیت افراد می‌پردازد.

طبق سخنان رهبر انقلاب اسلامی مفهوم سبک و فرهنگ زندگی، به مسائلی نظیر خانواده، ازدواج، نوع مسکن، نوع لباس، الگوی مصرف، تفریحات، کسب و کار و رفتارهای فردی و اجتماعی در محیط‌های مختلف، اشاره دارد و در واقع در واقع سبک زندگی به همه مسائلی بر می‌گردد که متن زندگی انسان را شکل می‌دهند.

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه کشور تصریح کرد: این تعریف سبک و شیوه زندگی مفهوم و قالب خوبی است، هر چند دیگران مطرح کرده باشند، قالب قابل مفهوم است.

آیت‌الله غروی افزود: به طور واقع این مفهوم روش و شیوه‌هایی که در زندگی خود در ابعاد مختلف به کار می‌بریم (چه در زندگی اجتماعی و چه در زندگی فردی و خانوادگی و چه در دیگر ابعاد زندگی) در ارتباط با جنبه‌های عبادی و باورپذیر و تمام شئون زندگی مورد توجه و اهتمام است.

وی عنوان داشت: بعضی از جنبه‌ها مربوط به جنبه علم آموزی، تفکر و زمان شناسی انسان است و از این رو مورد اهمیت قرار می‌گیرد.

عضو هیئت امنای بنیاد نخبگان کشور اظهار کرد: سبک و شیوه زندگی می‌تواند ناظر به تمام این جنبه‌ها باشد چرا که می‌گوید، چگونه با توجه به ابعاد شخصی، مادی، معنوی، اجتماعی، خانوادگی و ... زندگی کنیم و با محیط، جامعه بزرگ‌تر و جامعه بین الملل ارتباط برقرار کنیم.

وی با بیان اینکه اسلام دین زندگی است و نه تنها زندگی مادی بلکه زندگی معنوی را مورد توجه دارد و روش خاصی را برای زندگی ارائه کرده است، گفت: اگر بتوان دستورات و رهنمودهای اسلامی را در زندگی پیاده کرد از وقوع بسیاری مشکلات در جامعه جلوگیری شده اما در واقعیت چنین اتفاقی رخ نداده است.

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه کشور اضافه کرد: اینکه اگر تخلفی صورت گرفت باید چگونه با آن برخورد کرد، در زمینه‌های خانوادگی رابطه انسان با همسر و فرزندان چگونه باید باشد، رابطه کار و تلاش به چه صورت است و ... این موارد و موارد دیگر در سبک زندگی اسلامی منظور است که ما به علل مختلف از سبک زندگی اسلامی فاصله داریم و سبک زندگی اسلامی را در زندگی به کار نمی‌گیریم.

آیت‌الله غروی گفت: اگر زندگی فرد را در جامعه فعلی در نظر بگیریم در می‌یابیم که تا چه اندازه با سبک صحیح زندگی اسلامی فاصله داریم، به طور مثال در ارتباط با موضوع ازدواج، از همان آغاز طریقه همسرگزینی را مورد توجه قرار دهیم آیا به سبک اسلامی صورت می‌پذیرد، خواستگاری‌ها بر آن نوع است، ریخت و پاش‌هایی که می‌شود، مهریه‌هایی که تعیین می‌شود و یا موارد دیگر مانند شهرسازی، عزاداری و حضور در مکان‌های عبادی و ... آیا اینها اسلامی است.

برخورد اشخاص با یکدیگر در مناظره‌ها الگو گرفته از سبک اسلامی نیست

وی همچنین برخورد اشخاص با یکدیگر در مواردی چون مناظره‌ها را الگو گرفته از سبک اسلامی ندانست و افزود: برخوردهایی که در بانک‌ها صورت می‌پذیرد، استفاده از پوشش‌های مختلف و آرایش‌هایی که برخی بانوان در سطح جامعه با آن ظاهر می‌شوند، اینها اسلامی است؟

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه کشور تصریح کرد: یک نمودهایی از زندگی اسلامی در جامعه ما حاکم است اما باید نوع نگاه به چگونگی سبک زندگی و لذت از آن را در نظر گرفت.

آیت‌الله غروی ادامه داد: به زندگی باید به عنوان یک وسیله نگاه کرد، مقام معظم رهبری تاکید کردند که باید در این زمینه کار و سرمایه گذاری شود، منابع قوی و متقن نیاز است و از کوچک‌ترین و جزیی‌ترین موضوعات و روش‌هایی که اسلام مطرح کرده است، باید استفاده کرد.

وی گفت: البته در این زمینه رساله‌های دکترا و حوزوی در ارتباط با سبک زندگی تهیه شده است که می تواند دستورالعملی برای دستگاه‌های مختلف باشد.

به گفته عضو هیئت امنای بنیاد نخبگان کشور، مبانی و اصول این مسئله باید تهیه شود و در هر قسمت هم به صورت رفتاری نشان داده و تبیین شود.

آیت‌الله غروی تصریح کرد: اگر این اتفاق رخ دهد و مسئله به خوبی تبیین شود آنگاه هر دستگاه و نهاد باید دستورالعمل‌هایی را در ارتباط با ارباب رجوع و تشکیلات اداری و سازمانی مورد توجه و اهتمام قرار دهد.

وی با بیان اینکه کارهای خوبی در این زمینه صورت گرفته است و نباید تصور شود که شروع کار از صفر است، گفت: همچنین نباید اساس آغاز این مسئله از افرادی باشد که اطلاعات اسلامی آن ضعیف باشد چرا که این مسئله با ارزش‌ها و مسائل ایدئولوژی انسان ارتباط دارد و تاثیر آن در زندگی فردی و اجتماعی بروز می‌کند.