همایش کتاب سال حوزه و توسعه در عرصه های بین الملل

تاریخ خبر:
1400/12/05 03:15
نشست ها، همایش ها، گردهمایی.. خبرگزاری حوزه
مدیر حوزه های علمیه با تقدیر از پژوهشگران، نویسندگان، محققان، ارائه دهندگان آثار به همایش کتاب سال حوزه، بیان داشت: کتاب سال حوزه به عنوان نماد تحقیق و پژوهش حوزه های علمیه باید مورد بررسی قرار گرفته و تحلیل های جامعی از آن و نتایجی که داشته است به مخاطبین ارائه گردد.
آیت الله اعرافی امروز در مراسم اختتامیه بیست و سومین همایش کتاب سال حوزه و پنجمین جشنواره مقالات علمی حوزه که در سالن همایش های مدرسه علمیه معصومیه برگزار شد، با اشاره به برکات ماه رجب و سیر سلوک این ماه و تبریک پیشاپیش عید سعید مبعث، و با تقدیر از همه پژوهشگران، نویسندگان، محققان، ارائه دهندگان آثار به همایش کتاب سال و دست اندرکاران این همایش، گفت: دعاهای دلربای این ماه در آسمان اخلاق و عرفان سیر و سلوک می کنند؛ برای ما حوزویان درک حقایق این ماه و حرکت برای رسیدن به عظمت ماه های شعبان و رمضان، فریضه است.

مدیر حوزه های علمیه، افزود: ما افتخار داریم که حوزه های علمیه بنیان عقاید و اخلاق اسلامی را بر پایه منطق عقلانی، اجتهادی و اصیل قرار داده است.مراحل گوناگونی بر حوزه های علمیه گذشته است؛ قبض و بسط های مختلفی را در این سیر تاریخی حوزه های علمیه شاهد بوده ایم.

وی، حوزه های علمیه را در طول تاریخ در شاهراه پاسخگویی به مسائل نوپدید دانست و گفت: در یکصد سال اخیر که به نحوی حوزه علمیه قم بالنده شد و در کنار سایر حوزه های علمیه بویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی به قله های بلندی دست یازید.

رئیس شورای سیاستگذاری کتاب سال حوزه، تصریح کرد: حجم بالای آثار فقهی، اصولی، حدیثی، کلامی، تفسیری و ادبی در یکصد سال اخیر و در حوزه علمیه قم گویای پیشرفت چشمگیر آن در این قرن می باشد.

وی با اشاره به ورود حوزه علمیه قم به علوم جدید افزود: پرداختن به نظریات تولید شده در جهان غرب و نقد آنها را در عصر اخیر حوزه علمیه قم شاهد هستیم که شامل بحث های مختلفی در زمینه هایی همچون فلفسه های مضاف است.

مدیر حوزه های علمیه، بیان داشت: پایه ریزی سایت ها و مجلات و بهره گیری از دانش روز، جهت ارائه مطالب علمی یکی از کارهای بزرگی است که در دهه های اخیر حوزه قم اتفاق افتاده است.

وی گفت: گسترش و تنوع نهادی و ساختاری در حوزه پژوهش و راه اندازی پژوهشگاه های مختلف را یکی دیگر از دستاوردهای حوزه علمیه قم در سده گذشته است.

آیت الله اعرافی، اظهار کرد: با توجه به برخی کمبودها و کاستی ها باید در کنار یکدیگر، با بهره گیری از منابع عمیق دینی و با استفاده از ظرفیت علما و بزرگان حوزه از مشکلات بکاهیم.

وی با تأکید بر لزوم خلق نظریات علمی و عبور از مرزهای دانشی جدید، عنوان داشت: ما باید بزرگانی مانند شیخ انصاری، علامه طباطبایی، شیخ طوسی و بزرگانی از این دست را الگوی خود قرار دهیم؛ حرکت ما باید حرکتی نو، ناظر به نیازهای جدید، اما در عین حال عمیق و با تکیه بر روش اجتهادی اصیل باشد.

رئیس شورای سیاستگذاری کتاب سال حوزه، گفت: توازن تحقیقات و مطالعات حوزوی باید از سوی مسئولین ذیربط و با تهیه نقشه جامعی از تولیدات موجود رعایت گردد.

وی ادامه داد: با توجه به درختواره دانشی و طبقه بندی علومی که مصوبه شورای عالی حوزه نیز می باشد لازم است محققان در تدوین دقیق منابع و متون رشته های مختلف ما را یاری کنند.

مدیر حوزه های علمیه، علم سنجی جامع را یکی از لوازم حوزه های علمیه برشمرد و خاطرنشان کرد: ما باید رتبه بندی های مختلفی اعم از مجلات، مدارس علمیه، محققان و کتب حوزوی را در دستور کار خود قرار دهیم؛ در برخی از این محورها رتبه بندی انجام گرفته اما هنوز جا برای کار زیاد است.

وی گفت: همه اینها مبتی بر این است که ما نقشه جامع علمی حوزه های علمیه را اجرایی کنیم.

آیت الله اعرافی بیان داشت: کتاب سال حوزه به عنوان نماد تحقیق و پژوهش حوزه های علمیه باید مورد بررسی قرار گرفته و تحلیل های جامعی از آن و نتایجی که داشته است به مخاطبین ارائه گردد.

وی ضمن بیان شاخه های توسعه همایش کتاب سال حوزه افزود: کتاب سال حوزه در قلمروهای مختلفی همچون بین الملل و بانوان توسعه خوبی را داشته است.