حوزه و دانشگاه، دو بال در تحقق تمدن نوین اسلامی هستند

تاریخ خبر:
1401/09/28 02:11
مطالب آزاد خبرگزاری حوزه علمیه خراسان
عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان با بیان این که حوزه و دانشگاه به عنوان دو بال همراه و همپای یکدیگر هستند، این ویژگی آنان را برای پیشرفت و اعتلای جامعه در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی دانست.
آئین گرامیداشت سالروز وحدت حوزه و دانشگاه، همزمان با سالروز شهادت آیت الله مفتح(ره)، با حضور طلاب، دانشجویان، اساتید، شخصیت های حوزوی و دانشگاهی از جمله مدیر و دبیر شورای عالی این حوزه در محل مسجد دانشگاه علوم اسلامی رضوی برگزار شد.

حجت الاسلام والمسلمین مروی، عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان و تولیت آستان قدس رضوی در ابتدای این آئین، یاد و خاطره عالم روشن ضمیر و نمونه وحدت حوزه و دانشگاه، شهید آیت الله مفتح(ره) را که حضور و وجود او سرآغاز روشن در راستای وحدت میان دو بال حوزه و دانشگاه است و می تواند سرمنشا برکات برای نسل های جوان طلبه و دانشجو باشد گرامی داشت.

وی به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در باب وحدت حوزه و دانشگاه که می فرمایند «بچه هایی که امروز در دانشگاه هستند، بچه های ساخته و پرداخته انقلابند. اگر کسری هم در اعتقادات آنهاباشد، تقصیر ماست. تقصیر کسانی است که بایستی دین را به اینها تعلیم میدادند۱۳۷۲/۰۹/۲۴» اشاره و تصریح کرد: امروز فرصت حضور روحانیون در دانشگاه را فرصت گرانبهایی می دانیم که باید این فرصت را بسیار مغتنم و ارزشمند دانست.

تولیت آستان قدس رضوی با بیان این که مسئولیت سنگین بر دوش روحانیت از جهت نشر معارف دین و هدایت مردم، خصوصا قشر فرهیخته و تحصیل کرده دانشگاهی وجود دارد، ابراز کرد: حوزه و دانشگاه دو بالی هستند که کشور و جامعه را به سمت و سوی تمدن، رشد و حرکت می دهند که اگر این دو بال هماهنگ نباشند، پرواز نافرجام می ماند.

حجت الاسلام والمسلمین مروی با بیان این که حوزه و دانشگاه به عنوان دو بال همراه و همپای یکدیگر هستند که اگر یک بال دچار کاستی شد، آن دیگری هم صدمه می بیند و انتفاعی به جامعه نمی رسد، خاطر نشان کرد: حوزه و دانشگاه دو بال برای پیشرفت و اعتلای جامعه در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی هستند.

وی در ادامه ضمن اشاره به حوادث اخیر و اغتشاشات پیش آمده در کشور، بیان کرد: حوادث اخیر صدمات و آسیب های جدی داشت، اما مجموعه ای از لایه های پنهانی را برای همه ما آشکار و مجسم کرد.

تولیت آستان قدس رضوی با بیان این که دانشگاهیان و روحانیان باید نسبت به این حوادث پیش بینی و همچنین پیشگیری از بروز آن را داشته باشند، ابراز کرد: امیرمومنان، حضرت علی(ع) می فرمایند که عالم به زمان کسی است که از پدیده های عجیب و نو اظهار تعجب نمی کند و پیش بینی نسبت به وقایع و حوادث روز دارد.

حجت الاسلام والمسلمین مروی با بیان این که حوادث اخیر، اگر برای برخی ها تعجب برانگیز بود، بدانید از زمان خود عقب تر هستند و در عصر خود زندگی نمی کند، گفت: عالم دین، طلاب، روحانیان، فرهیختگان و دانشگاهیان که در عصر خود زندگی می کنند، باید از آنچه در لایه های پنهان جامعه می گذرد، خبر داشته باشند؛ همانطور که عالمان طول تاریخ که در قله های فقه، تفسیر، رجال و فلسفه بودند، از مسائل جامعه و مبتلا به مردم غافل نبودند.

وی با بیان این که نگاه به کتاب های مرحوم علامه مجلسی - که در قله حدیث، فقه، رجال، تفسیر و کلام قرار دارد- نشان می دهد که کتب او صرفا جمع آوری حدیث نیست؛ گفت: علامه در بسیاری از مواقع، بر حدیث پاورقی زده است و تاملات دارد؛ بنابراین عالم جامعه از مسائل روزمره مردم کوچه و بازار نیز غافل نیست و علاوه بر مسائل حدیث، فقه، تفسیر و کلام، برای اقشار مردم هم می نویسد.

عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان با بیان این که مرحوم شهید مطهری(ره) در فقه، فلسفه، تفسیر و علوم اجتماعی در قله است، ابراز کرد: این شهید، شرح منظومه و کتاب اصول فلسفه دارد؛ به لحاظ فلسفی فقهی از بهترین شاگردان مرحوم آیت الله بروجردی است و با اینکه در این تراز علمی قرار دارد، اما داستان راستان نیز می نویسد.

حجت الاسلام والمسلمین مروی با بیان این که شهید مطهری با این اخلاق خود نشان می دهد که اگر آثار او برای بخشی از جامعه است، اما از توده مردم نیز غافل نیست و این نمایش بینش درست و درک صحیح این شهید است، افزود: این امر نشان داد که شهید مطهری به واسطه ارتباط با قشر دانشگاهی و علمای حوزه، آگاه به زمان و زمانه است.

وی با بیان این که مجله زن روز آن ایام، علیه مقام شامخ زن، مقاله ای انحرافی می نویسد اما شهید مطهری(ره) با آن جایگاه علمی، به این مقاله نیز پاسخ می دهد که این کار او در آن دوران اعجاب آور قلمداد شد، تصریح کرد: شهید مطهری(ره) به مقاله ای که در مجله زن روز به عنوان یک مجله ترویج فرهنگ غربی، بی بند و باری و الگوسازی های ناصواب زنان و دختران منتشر می شد، برای آگاه شدن مخاطب با شجاعت پاسخ می دهد.

تولیت آستان قدس رضوی با بیان این که این رفتار مطهری مصداق آیه 39 سوره احزاب است که می فرماید: «الَّذِینَ یبَلِّغُونَ رِسَالَاتِ اللَّهِ وَیخْشَوْنَهُ وَلَا یخْشَوْنَ أَحَدًا إِلَّا اللَّهَ وَکفَی بِاللَّهِ حَسِیبًا»، خاطر نشان کرد: او با اینکه فیلسوف و بهترین شاگرد علامه طباطبایی، آیت الله بروجردی و امام راحل(ره) است اما با این حال داستان راستان می نویسد چراکه عمیقا اعتقاد دارد این کتاب برای توده جامعه است و مکرر بیان می کند که نسبت به اقشار مردم رسالت دارد.

حجت الاسلام والمسلمین مروی با بیان این که شهید مطهری، مرحوم آیت الله مفتح(ره) و شهید بهشتی همه فهم بودند و درک صحیح از مسائل زمانه به سبب حضور موثرشان در فضای جامعه داشتند، عنوان کرد: حوزه نفوذ عالمان ما در پرتو بینش درست، نه یک منطقه بلکه یک کشور و یک ملت و آنهم برای همه دوره های تاریخ شد.

در این مراسم تعداد ۱۱ تن از طلاب به دست اعضای شورای عالی حوزه علمیه خراسان به لباس مقدس روحانیت ملبس شدند.